Nintendo GameBoy-ra írt játékok futtatása Siemens telefonokon az MJavaBoy segítségével

 
 

MJavaBoy

Az MJavaBoy egy GameBoy emulátor. Egy Nuvalo (nuvalo(@)lycos.es) nevû figura kezdte el fejleszteni eredetileg Siemens M55 telefonra. A program java nyelven íródott. A program nagyobb részét a JavaBoy-ból kiollózott kódrészletek alkotják. Jelenleg kétféle változata elérhetõ a neten: egy 0.011 verziószámú, és egy másik. Feltehetõen az elõbbi az újabb. A két változat között jelentõs különbség van. Az itt leírtak a 0.011-esre vonatkoznak.
 

Nintendo GameBoy

Ezt a készüléket mindenki ismeri. A játékprogramok ún. kazettákon (cartridge) vásárolhatók meg. GameBoy fanatikusok viszont pl. a ROMNation website-on fájlok formájában teszik letölthetõvé a játékokat. Ezeket hívják ROM-oknak. A ROM-ok mérete minden esetben a 2 egész kitevõjû hatványa (pl. 32768 (32K), 65536 (64K), 131072 (128K), stb.).
 

Az MJavaBoy mûködése

A letöltött csomagban a midleten kívül találunk egy java alkalmazást, amellyel a GameBoy ROM-okat készíthetjük elõ az MJavaBoy számára. Mivel ennek a programnak a használata telepített Sun JRE-t feltételez, ezért írtam egy azonos funkcionalitású C programot, amely bármilyen, Windows-t futtató gépen azonnal használható. Nevezzük ezt a programot ROMCutter-nek. A ROMCutterre azért van szükség, hogy a GameBoy ROM-okat egyenlõ méretû kisebb fájlokra daraboljuk. Ezekkel a kis fájlokkal operál az MJavaBoy. A 0.011-es verzió 8192 bájtos darabokkal mûködik.
 

A ROM-ok darabolása a ROMCutter programmal:

Másoljuk a ROM-ot és a ROMCutter-t ugyanabba a  könyvtárba, majd nyissunk erre a könyvtárra egy parancssort. A fájlt a következõ parancscsal daraboljuk fel:

romcutter romneve.gb 8192

Az így létrejött rom.0, rom.1, … fájlokat az MJavaBoy.jar fájllal azonos alkönyvtárban lévõ storage könyvtárba másoljuk
 

Részletesen

A következõkre lesz szükség:
MJavaBoy_0_011.zip - Az MJavaBoy
Amida.gb - Egy kisméretû GameBoy játék
ROMCutter.exe - A rom-okat daraboló program
 

1.lépés:

Hozzunk létre egy könyvtárat pl. MJavaboy néven, és másoljuk bele az MJavaboy.jar fájlt. Ezután hozzunk létre ezen a könyvtáron belül egy storage nevû alkönyvtárat!

2.lépés:

A storage könyvtárba másoljuk az Amida.gb fájlt és a ROMCutter.exe programot.


 

3.lépés:

Parancssorban hajtsuk végre a következõ parancsot:


 

4.lépés:

Töröljük az Amida.gb és a ROMCutter.exe fájlokat.


 

5.lépés:

A korábban létrehozott Mjavaboy könyvtárat másoljuk a telefon a:/java/jam/ könyvtárába, és próbáljuk meg futtatni az MJavaboy-t mobilon.
 

Megjegyzések

Az MJavaBoy ezen írás megjelenésekor még sajnos nagyon kezdetleges fázisban volt. Talán ez okozta, hogy nem sikerült kipróbálni egy játékot sem. Remélem, hamarosan jól mûködõ kiforrott programmá válik.
 

Kapcsolódó linkek

http://www.millstone.demon.co.uk/download/javaboy/ - Egy kiváló GameBoy emulátor PC-re
http://www.romnation.net/ - Számtalan játékprogram Nintendo gépekre
http://www.alvilag.hu/mobilgames - Rengeteg midlet mobiltelefonokra
 
ZnOS
[ znos (kukac) freemail pont hu ]
(2004. 09. 30.)